USB 3.1

Tehnologia avansează destul de repede în zilele noastre. Din punctul meu de vedere mult prea repede. Daca pana acum aveam USB-uri de mici viteza, iată ca acum au apărut foarte multe placi de baza cu porturi USB 3.0.

Putini dintre voi știu ca se discuta ca de la anul sa avem USB 3.1, cu viteze mult mai mari de pana la 10 Gbps. Oarecum doresc sa se apropie de tehnologia celor de la Apple, Thunderbolt.

usb 3.5 teste de viteza

Mai jos aveți o comparație intre vitezele pe USB 2.0, 3.0, Thunderbolt, dar si Fireware 800. Si in cazul Fireware avem mai multe versiuni(200,400,800-prezente pe sistemele celor de la Apple).

Ce sunt porturile USB?

Aproape orice dispozitiv are astfel de conectori USB(Universal Serial Bus). Aceștia va permit sa atașați stick-uri, mouse, imprimanta, placi de sunet, placi video prin USB, placi de captura prin USB si tot felul de alte accesorii.

Daca ne gândim la vechile conectoare(porturile paralele, porturile seriale) putem spune ca USB-ul în momentul de fata a simplificat foarte mult conectarea dispozitivelor externe cu calculatorul.

porturi paralele

In majoritatea cazurilor imprimantele erau conectate la porturile paralele, iar problema se punea in momentul in care doreai sa pui mai mult de un dispozitiv la calculator. De cele mai multe ori acesta era dotat cu un singur port paralel.Nici nu cred ca este cazul sa mai vorbim despre vitezele de transfer ale acestor dispozitive.

Scopul USB-ului a fost clar: viteze mai mari de transfer, dar și unificarea componentelor care se conectează la calculator. Ne putem gândi la faptul ca in perioada asta se face tranziția de la portul PS2, tastaturile, mousii nu prea mai se găsesc pe PS2, ci se adaptează la USB, care are mult mai puține limitări fata de PS2.

Odata cu aparitia noii versiuni de USB 3.1 se discuta de modificarea design-ului acestuia. Pe langa faptul ca va fi mai mic, acesta se va putea introduce in dispozitiv pe orice parte, ca un jack pentru castile de calculator sa zicem.

usb 3.5

Oricum, încă nu se știe cum va arata exact noul USB, cert este faptul ca se va introduce „pe toate părțile”.

Reader Interactions

Leave A Reply