Vor aparea pe piata SSD Intel seria 730

Iata ca cei de la Intel fac pasi pentru a domina piata SSD-urilor. Daca in seriile trecute aveam SSD-uri destul de proaste, cu rata de retur destul de mare, iata ca cei de la Intel, de-a lungul timpului, au incercat sa schimbe aceasta parere.

De la seria 3 la seria 5 s-au vazut schimbari foarte mari, atat de viteza cat si de fiabilitate. Chiar zilele trecute raspundeam cuiva pe blog ca am un SSD Intel 520 de aproape 2 ani de zile si nu am nici cea mai mica problema cu el. Ce-i drept, a fost folosit doar pentru sistemul de operare si programele uzuale, nu s-a pus problema sa depasesc cei 20 GB garantati pe zi.

Nu degeaba de Black Friday au fost oferte foarte bune pentru SSD-uri. Probabil ca producatorii stiau ca vor urma SSD-uri cu tehnologie mai buna.

Gigantul din Santa Clara a anuntat SSD-urile din seria 730. Acestia renunta la controlerul LSI SF-2281 utilizat pe seria 530, in favoarea unui controler proprietar de generatia 3 a. Acestea sunt de tip MLC si sunt pe 20 nm. El vine in urma colaborarii dintre Intel si Micron.

Mai multe detalii despre MLC aici.

Vom avea imbunatatiri cu 50% mai mari ca precedentele serii, adica 550 MB/s viteza de citire secventiala si 86000 IOPS la citirea aleatoare (blocuri 4K). Probabil va intrebati de ce nu ridica rata de transfer. Din pacate portul SATA poate „duce” maxim 600 MB/s si aceea teoretici. Pentru a putea avea viteze mai mari, va trebui sa se treaca pe PCI Express sau pe interfata Thunderbolt, cea din urma apartiand celor de la Apple.

cel mai bun ssd de pe piata

Cel mai bun SSD de pe piata?

Daca se confirma fiabilitatea si in aceasta versiune, cu acest nou controler, pot sa zic ca este cel mai bun SSD de pe piata. In momentul de fata nu stiu daca trebuie sa cautam cel mai rapid SSD sau sa cautam fiabilitatea acestuia.

In teorie SSD-ul Intel 730 ar trebui sa suporte 70 de GB de informatie pe zi(standardul JESD218). Asa cum ne-au obisnuit cei de la Intel, vom avea 5 ani garantie pentru aceste dispozitive si vor veni cu capacitati de 240GB si 480 GB.

Teoria este frumoasa, asteptam sa vedem pretul acestui SSD si cateva teste facute de utilizatorii normali pentru a ne face o parere pentru acest SSD. Eu va trebui sa ma multumesc cu seria 520. Nu merita in momentul de fata sa fac upgrade.

Tu planuiesti sa iti iei un SSD?

Reader Interactions

Leave A Reply